Συνυπολογισμός στρατιωτικής θητείας στην Κύπρο στους συνταξιούχους του ΙΚΑ

Συνυπολογισμός στρατιωτικής θητείας στην Κύπρο στους συνταξιούχους του ΙΚΑ

Αρ. Πρωτ. 6051/10.11.2010

Προς Υπουργούς:

- Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης

- Οικονομικών

- Άμυνας

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν1358/83 οι ασφαλισμένοι του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ) που έχουν πραγματοποιήσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις δικαιούνται να αναγνωρίσουν ως συντάξιμο τον χρόνο της στρατιωτικής τους θητείας. Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή των διατάξεων είναι η ύπαρξη της ελληνικής ιθαγένειας.

Ωστόσο, ενδεικτική είναι η περίπτωση εργαζόμενου στο ΙΚΑ κυπριακής καταγωγής που έχει υποβάλλει τα χαρτιά του για να βγει στη σύνταξη, o οποίος έχει λάβει την ελληνική υπηκοότητα, αλλά δεν μπορεί να αναγνωρίσει ως συντάξιμα τα χρόνια της στρατιωτικής του θητείας στην Κύπρο.

Πιο συγκεκριμένα ο εν λόγω πολίτης υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στην Κύπρο από το 1971 έως το 1973. Στη συνέχεια μετέβη στην Ελλάδα όπου ζει και εργάζεται μόνιμα μέχρι και σήμερα στο ΙΚΑ, ενώ απέκτησε την ελληνική υπηκοότητα και ενεγράφη στο δημοτολόγιο Θεσσαλονίκης το έτος 1992

Κατά την κατάθεση δικαιολογητικών προκειμένου να του χορηγηθεί η ελληνική υπηκοότητα δεν ζητήθηκε κατάθεση βεβαίωσης της ολοκλήρωσης των στρατιωτικών υποχρεώσεων του δικαιούχου στην Κύπρο, γεγονός που δεν του επιτρέπει σήμερα να παραλάβει πιστοποιητικό τύπου Α για να βεβαιώσει την ολοκλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων και να συνυπολογιστούν τα χρόνια της στρατιωτικής του θητείας ως συντάξιμα.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι διαδικασίες αναγνώρισης ως συντάξιμης της στρατιωτικής θητείας Κυπρίων ομογενών, που έχουν ωστόσο λάβει την ελληνική υπηκοότητα;

Απαντήσεις Υπουργείων